Килим за детска стая

Изборът на детски килим е много важен. Малките деца си играят главно на пода, така че килимът трябва да е мек. По-големите деца харесват килими с мотиви от любимите им детски филмчета или приказки. Тийнейджърите пък искат нещо оригинално. Как тогава да изберете килим за детска стая?

Що се отнася до материите, детския килим трябва преди всичко да бъде устойчив на изтъркване и да е издръжлив. Все пак доста често се случва децата да разлеят нещо или да размажат бисквитка върху килима. Също така ще бъде практично да закупите килим с такъв размер, че когато го сложите на пода да не се намачква от мебелите. Благодарение на това ще Ви бъде по-лесно да го навиете, за да го занесете за пране или да го изтупате. Можете да изберете издръжливи синтетични влакна, които със сигурност ще бъдат подходящи по време на честите игри на килима. Ако искате добра изолация от хладния под, можете да изберете килим с добавка на вълна.

Моделът и цветът на детския килим трябва да бъдат съобразени с цялостния дизайн на детската стая. При такова помещение можете да си позволите много по-голяма екстравагантност, когато става дума за цветови комбинации. Така че можете да наблегнете на ярки и наситени цветове. Ако все пак предпочитате по-приглушени цветове, можете да изберете сив или пудренорозов детски килим.

При покупката на детски килими на първо място, следва да имате предвид възрастта на детето. Ако детето е на 2-6 години, най-вероятно ще играе често на пода. Затова изберете килим, който ще изолира добре от хладния под. Килимът за дете трябва да бъде хипоалергенен и да не предизвиква алергии. Поради тази причина детските модели обикновено се изработват от синтетични прежди като акрил или полипропилен. Вълната, въпреки отличните си функционални свойства, е доста неподходяща за бебешка стая или за много малко дете. От съображения за безопасност си струва да изберете килим със силиконова подложка, която да предотвратява неконтролираното плъзгане на килима по пода при по-енергична игра.

Може да се изкушите да закупите за стаята на детето шаги килим. Тези изключително меки и пухкави килими, които обаче не са съвсем подходящи за малка детска стая. Почистването им е по-трудно, а в дългия косъм е лесно да се оплетат боклуци, които детето може да вземе в устата си. Освен това такъв изчистен по отношение на мотиви килим, който обикновено също е едноцветен, едва ли ще насърчи малкото дете за активна игра. Но за по-големи деца и тийнейджъри, шаги килима може да се окаже доста добър избор.

Десените на килимите за деца и тийнейджъри са наистина разнообразни. Mожете да изберете нещо според интересите и характера на Вашето дете. Децата около 3-10 години често харесват герои от приказки или филми. За момчета можете да изберете детски килим със супергерой или рисунка от приказки за коли или динозаври. Момичетата, може да предпочитат принцеси, цветя и пеперуди. Всичко зависи от предпочитанията и възрастта на детето. На пазара има много голям избор от детски десени и всеки може да намери нещо за своето дете. Разбира се, ако не харесвате килими с мотиви от приказките, можете просто да изберете килим с интересен, съвременен десен.

Стаята на тийнейджър е още по-голямо предизвикателство. Тук по-важно е мнението на детето за обзавеждането. Следователно килимът също трябва да бъде част от неговия избор. Какво може да се хареса на един тийнейджър или тийнейджърка? Най-добре е да им представите няколко модели на детски килими, които пасват на стаята им, и да ги попитате кой им харесва. По този начин ще изберете килим, който да отговаря на стила на стаята и в същото време на изискванията на тийнейджъра.