Килимите придават топло усещане, уют и хармония. За да запазят блясъка си в дългосрочен план, трябва да почиствате вашите килими редовно. Разгледахме изчерпателно темата за премахване на петна от килими и сме обобщили цялата важна информация за Вас.

КИЛИМИ: ПРАВИЛНАТА ГРИЖА

За да е свеж килимът ви дълго време, е полезно да го тупате редовно, тъй като прахосмукачката премахва само повърхностната мръсотия. Най-подходящо за целта е да имате балкон или градина. Ако нямате тази опция, можете алтернативно да изтупате килима си на перваза на прозореца. Така се отстранява много мръсотия и килимът ви може да диша отново.

Изкарайте килима на чист въздух. Препоръчва се всички килими да се поставят на чист въздух в продължение на един до два дни на около всеки четири месеца.

ПОЧИСТВАНЕ НА КИЛИМИ ОТ ЕСТЕСТВЕНИ ВЛАКНА

Килими, изработени от естествени влакна като вълната, коприната и памукът, изискват внимателна грижа. Спрейовете за импрегниране често се препоръчват за килими, изработени от естествени влакна като защита срещу влага и мръсотия. Използването на такива продукти обаче може да е опасно за килима, тъй като импрегниран килим от естествени влакна вече не може да диша. Избягвайте почистващи препарати, които могат да обезмаслят и избелят влакната.

Преди да използвате препарат, обърнете внимание от какъв материал е направен вашият килим и тествайте предварително на малка незабележима част! Ако притежавате копринен килим и искате да го почистите, препоръчваме професионално почистване.

КИЛИМИ ОТ СИНТЕТИЧНИ ВЛАКНА

В интернет се показват многобройни резултати на килими от синтетични материи.

Изкуствените влакна включват материалите полиестер, полиакрил и полипропилен. Тези материали са особено популярни сред килимите, тъй като са здрави и се поддържат лесно. Килими, изработени от полиестер, полиакрил, и полипропилен, са особено трайни, устойчиви на мръсотия и имат влагоотблъскваща структура. За това те са особено подходящи за стаи, в които килимите се подлагат на изпитание, като например във входната зона, коридора, банята или кухнята.

Килими, изработени от полиестер, са не само по- издръжливи, но и с уникални дизайни и модели. Вискозата - наричана още изкуствена коприна също е едно от изкуствените влакна, но е по-чувствителна за разлика от полиестера.

ПОЧИСТВАНЕ НА КИЛИМИ ОТ ПОЛИЕСТЕР И ДРУГИ СИНТЕТИЧНИ ВЛАКНА

Освен, че те са много устойчиви, са особено лесни за почистване. Но има едно условие - тъй като килимите от полиестер и полипропилен съдържат химически влакна, те могат да се стопят на твърде висока температура и да загубят формата си.

ПЕРАЛНЯТА Е ТАБУ

Все по-често се предлага в интернет просто да поставите килима в пералнята. Но латексовият слой би могъл да се разтвори и по този начин килимът би могъл да получи дългосрочни щети.

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ПЕТНА: КАФЕ И ЧЕРВЕНО ВИНО

Проучили сме за вас и ще ви кажем в тази статия как можете да почистите килима си и да премахнете най-често срещаните петна бързо и ефективно с домакински средства.

Важно, преди да почистите килима си: Моля, тествайте методите, представени тук предварително на незабележимо място на килима, за да изключите всяко обезцветяване и избледняване. Винаги работете отвън навътре, т.е. от ръба до средата.

Ако разлеете кафе или червено вино на пода или килима, тогава трябва да реагирате бързо, защото колкото по - прясно е петното, толкова по-лесно е да почистите килима. За тази цел е особено подходяща комбинация от газирана вода и почистващ препарат. Поставете върху петното с помощта на четка за зъби и оставете да действа за около 30 минути. След това можете да хванете остатъците с прахосмукачката и да обработите отново въпросната площ с чиста, мокро кърпа. Също така ефективен е чист спирт, който може да се купи в аптеките. Сложете част от него върху чиста кърпа и разтъркайте леко, докато кафето се абсорбира напълно и оцветяването го няма.

Важно!!! Моля, тествайте ефекта, преди да почистите килима на незабележимо място.