Алергии при деца

Определение, симптоми, лечение, съвети

Дали става дума за алергия към домашен любимец, домашен прах и акари или алергия към храна: Децата вече страдат от алергии още в ранен етап от развитие си. Но какво да направите, ако малките имат хрема или очите им горят? Какво предизвиква алергия при децата, какви симптоми причинява и практически съвети за ежедневието.

Алергиите при деца - как възникват?

Най-големият рисков фактор за появата на алергии е предразположението. Родителите с алергии имат 60-80% риск от развитие на алергии при детето си.

Освен това много от алергиите са се разпространили поради високите хигиенни стандарти. Децата се „нуждаят от мръсотия“, за да тренират имунната си система: ровене в калта и скачане в парка, галене на животни и изследване на околната среда с уста - безбройните, предимно безвредни микроорганизми в нашата природна среда са важни стимули за развиващата се имунна система. Ако това липсва, имунната защита се насочва срещу безвредни вещества като полени, животински косми или акари от домашен прах.

Обсъдете алергиите с децата си по начин, разбираем за самите тях.

Ако децата развият алергии, предоставете ясни обяснения, които да им помогнат да разберат симптомите и ограниченията:

·        Защо винаги кихам /кашлям?

Това идва от малки, почти невидими частици, които са във въздуха / върху животните / в храната. Тези частици всъщност са доста безвредни, но тялото ви смята, че тези частици са вредни и затова се опитва да се защити от тях. Това е все едно, че полицията започва диво преследване на някой, който всъщност не е престъпник.

·        Защо Теди трябва да влезе във фризера?

Такава „зимна ваканция“ е като освежаваща вана за плюшени мечета - те се почистват по време на процеса. Акарите в козината на любимата плюшена играчка замръзват до смърт. За да бъде отново напълно чист, трябва да се постави и в пералнята. Скоро можете да се гушкате отново. Вижте също алергия към домашен прах .

·        Защо не мога да имам домашен любимец?

Някои животни имат тези малки частици в козината си, към които сте алергични - особено котки, хамстери, птици и кучета. Но можем да отглеждаме риба или костенурка.

·        Защо трябва да пия лекарства?

Лекарството гарантира, че повече няма да кихате / кашляте. Така наистина може отново да играем навън, да отидем в зоопарка ...

Алергии при деца - какво да правя? *

Главна информация

Уверете се, че стаите и леглата са добре вентилирани и премахнете влажните саксийни растения, за да предотвратите появата на мухъл.

Не забравяйте, че акарите от прах се чувстват особено удобно в спалното бельо, килимите, пухкавите играчки и възглавниците на дивана; изпирайте ги редовно при поне 60 ° C – на тази температура бактериите умират. Помислете за протектор за матрак като допълнителна защита и превенция от алергии. Търсете такъв, който позволява изпиране на температурата от 60 ° C . В развитите страни като Германия протекторът за матрак е задължителна част, съпътстваща спалното бельо. Правилните навици, свързани с използването на протектор за матрак са до толкова известни на развитите нации, че семействата си осигуряват по два протектора за матрак за всяко легло, за да е възможна замяна при изпирането на единия.

Избягвайте тютюневия дим, тъй като той увеличава риска от алергии и астма и представлява опасност за здравето.

Бременност, кърмене и допълващи храни

По време на бременност и кърмене се препоръчва балансирана и питателна диета.

Избягването на потенциално алергенни храни по време на бременност и кърмене не се препоръчва. Няма доказателства, че избягването на потенциално алергенни храни предпазва от алергии. Ако е възможно, кърмете бебето си през първите четири месеца от живота.

Въвеждането на допълващи храни се препоръчва от 4-месечна възраст.

Въвеждането на допълващи храни не трябва да се отлага поради съображения за предотвратяване на алергии.

Лекувайте алергии при деца

Ако детето ви вече е развило алергия, трябва да се обърне внимание на последователно избягване на алергени и целенасочено лечение, защото това, което много родители не знаят е, че в противен случай алергиите могат да се влошат и „обикновената“ сенна хрема може да доведе до алергична астма.

Потърсете съвет от Вашия лекар или аптека за бързо ефективни и добре поносими възможности за лечение. Има лекарства, които могат да се използват при деца на възраст от една година. В аптеките се предлагат различни лекарства без рецепта за облекчаване на симптомите.

Не сте сигурни дали детето ви има алергия? Трябва да се направи тест за алергия от лекар .

* въз основа на препоръките на Комисията по хранене на Германското общество за детска и юношеска медицина и Германското дружество по алергология и клинична имунология.