Как да изберете подходящ килим?

Килимът е неразделен елемент от интериорния дизайн на всекидневната, спалнята или детската стая. Един добре подбран килим ще допълни интериора, ще внесе баланс и ще го направи много по-уютен. Освен това, правилно подбрания килим може би е най-бързият начин за експресна промяна на вида на стаята. Какво да имате предвид при закупуването на килим?

Размер и форма

Ако искате да уголемите визуално стаята, изберете голям, светъл килим. Ако искате да разделите интериора на зони, по-добре е да изберете няколко по-малки килима вместо един голям. Не забравяйте, че цветовете на отделните килими трябва да са в хармония един с друг. А може би искате да се похвалите с красив под? Килимът не трябва да го покрива твърде много, а само да подчертава красивия му вид.

Ако искате да закупите подходящ килим, който да покрива целия под, разстоянието между всеки ръб на килима и стените трябва да бъде най-малко 90 см. Това ще улесни отварянето и затварянето на вратата, тъй като килимът няма да я блокира. Търсите килим под масичката за кафе? Независимо дали плотът е кръгъл, правоъгълен или квадратен, килимът под него трябва да е с около 30 см по-голям от всяка страна.

Избирате килим за кухнята? Преди да го закупите, трябва внимателно да измерите размерите на масата и след това да добавите около 120 см от всяка нейна страна. По този начин килимът няма да се движи, когато размествате столовете. Търсите килим за антрето? Той трябва да е с около 10 см по-тесен и с около 50 см по-къс от коридора. Когато става дума за формата на килима, не е задължително да избирате съвсем правоъгълна форма. Кръгъл, овален или квадратен килим ще направи помещението да изглежда страхотно.

Цвят и десен

Цветът на килима трябва да съответства на всички цветове, използвани при аранжирането на даден интериор. Също така трябва да се съчетае добре с цвета на пода. Килим, подходящо подбран като цвят, може да оформи и визуалното възприятие на интериора, в който ще се намира. Светлият килим ще направи стаята да изглежда по-просторна. Избирайки килим с тъмен цвят, ще намалите оптически помещението. Цветът също зависи от предназначението на килима. Светъл килим в детска стая или в друго помещение, където животни и деца присъстват почти през цялото време не е съвсем подходящ избор.

Десенът на килима също е важен. Не забравяйте, че колкото повече мотиви има в стаята, толкова по-малко шарен трябва да бъде килимът. Ако пък мебелите и аксесоарите в интериора са семпли и приглушени, може да експериментирате и да закупите шарен килим.

Височина на косъма

Когато решавате за височината на косъма на Вашия килим, вземете предвид помещението, в което ще се намира. Пухкав килим с дълъг, мек косъм е идеалното решение за спалня. Той обаче няма да е подходящ за стаи, в които често пребивавате не само Вие, но преди всичко деца и животни, както и в преходни помещения. Там е много по-добре да изберете килим с къс косъм.

Какво друго да имате предвид?

Като цяло най-лесните за поддръжка и следователно най-препоръчителни за повечето стаи са килимите с къс косъм, не твърде дебели, със силиконова подплата и с по-големи размери. Такъв килим няма да се плъзга по пода, а в същото време лесно може да се транспортира и почиства, а благодарение на големия размер е изключително устойчив на всякакъв вид деформация. Ето защо, следва да помислите два пъти, преди да купите пухкав, дебел килим с дълъг косъм.