Килимите имат толкова фенове, колкото и противници. Поради тази причина те също се асоциират с множество митове за различни проблеми, свързани с тяхното използване. Наистина ли си струва да се откажете от килима? Дали обаче ще е по-добре да изберете килим, който да допълва аранжировката? Нека да проверим какви са плюсовете и минусите на килимите!

Килим в стаята - какви са предимствата и недостатъците на това решение?

Има хора, които не могат да си представят стая без килим. Има и такива, които се страхуват или ги намират за непрактични. Когато обмисляме да имаме килими у дома, ние търсим факти за тях. И така, какви са предимствата и недостатъците на килимите и пътеките?

Килимът предпазва пода

Ежедневното използване на самия под, без килим, го излага на бързо износване – избледняване, драскотини и други подобни. Килимът идеално защитава красивите дървени дъски или панели, предпазвайки ги от подметки на обувки, високи токчета, крачета на мебели или животински нокти. Освен това килимите служат и като маскировка, защото можем да ги поставим върху вече повредени места, като по този начин подобряваме външния вид на цялата аранжировка.

Килимът дава усещане за топлина и комфорт

Килимите върху пода правят много по-приятно да се движим из стаята без обувки, особено през зимата. Дори и да използваме подово отопление, то същото през лятото е изключено, а вечер подът може да стане неприятно хладен. Килимите си струва предимно да се използват в спалнята, където най-често ходим боси. Малките пътеки също са желателни в банята – по-приятно е човек да стои върху тях след баня, отколкото да се разхожда на студени плочки.

Килимите подобряват акустиката и изолират от студа

Топлият, пухкав килим, особено този с дълъг косъм, поставен на пода, не само подобрява акустиката в помещението, но и повишава топлинния комфорт. Това е особено важно в помещения под които има например неотопляемо мазе или гараж. Особено вълнените килими изпълняват идеална роля за тази цел, създавайки допълнителен слой върху пода, който изолира от студа и "абсорбира" звуците.

Килимите помагат в поддръжката на чистота

Недостатъците на килимите включват необходимостта от редовно прахосмукиране, както и пране и почистване. Твърди се, че килимите съхраняват. Междувременно килимът абсорбира прах и други прашинки, но в същото време ги задържа във влакната. Ако помещението е без килими, ходенето из стаята постоянно вдига прах във въздуха. Следователно това е много по-неизгодно отколкото използването на килим. Алергените, които се намират във влакната на килима, могат лесно да бъдат отстранени с прахосмукачка.

Килим срещу страдащите от алергия

Както споменахме, помещенията, в които са поставени килимите, са по-малко замърсени с прах във въздуха. Благодарение на това, противно на общоприетото мнение, килимите не представляват заплаха за страдащите от алергии – стига да се грижим за редовното им прахосмукиране и почистване. Въпреки това си струва да помислите кой вариант ще бъде по-добър за хора с чувствителна дихателна система: естествена вълна или синтетичен килим. Вълнените килими, са меки, пухкави и приятни на допир, представляват благоприятна и комфортна среда. От друга страна, синтетичните килими въпреки, че са направени от изкуствени суровини, са по-лесни за почистване и по-хигиенични.

Килимът е важен елемент от интериорния дизайн

Наличието на килим допълва интериорния дизайн, внася ефект на уют и комфорт. Не си струва да се отказвате от килими дори в непосещавана стая като таванско помещение, тъй като той има не само естетическа, но и практическа роля. Килимите са задължителен елемент от интериорния дизайн на детските стаи. За децата това е място за игра, което е изолирано от студения под и амортизира при евентуално спъване и падане. За наличието на килим си струва да помислите и в спалнята, която по принцип трябва да бъде най-уютният интериор, предразполагащ към релаксация.

Струва ли си да имате килим у дома?

Когато си отговаряте на въпроса дали си струва да имате килим у дома, трябва да обобщите всички плюсове и минуси на интериорните килими. Килимите имат защитна функция, изолират, подобряват акустиката, внасят уют, улавят прахови частици и други алергени, а също така подобряват външния вид на аранжировката. Единственият им недостатък може да са задълженията, свързани с редовно прахосмукиране и почистване, но струва ли си да се откажем от тях?