Поддръжка и почистване на килими

Килимът може да подчертае характера на всеки интериор с красивата си визия. За да може продуктът да радва ползващите го със своите свойства и безупречен външен вид възможно най-дълго, трябва да можем да се грижим правилно за него. Систематичното почистване е от съществено значение, за да поддържате килима си красив. Въпреки това, всеки от материалите, от които е направен, изисква малко по-различни методи на поддръжка.

Вълнени килими:
1. Килимът изисква редовно почистване с прахосмукачка. Най-добрият начин е да използвате накрайника на прахосмукачката, а не с четка.

2. В случай на мокри петна, незабавно ги отстранете с влажна кърпа. Не забравяйте обаче да използвате хладка вода за тази цел. Горещата вода ще свие вълнените влакна, оставяйки грозна следа след почистване. За по-силни петна може да се използва мек сапун.

3. Не трябва да се използват почистващи препарати, които съдържат кислород.

4. За да запазите интензивността на цвета, избягвайте излагането на вълнения килим на много слънчеви места.

5. Вълнените килими обикновено се режат на ръка, така че може да се случи няколко нишки в килима да бъдат по-дълги от останалите. Тези нишки не трябва да се издърпват, тъй като това може да повреди структурата на килима. Най-добрият начин е да подстрижете отделните нишки до желаната дължина с остри ножици.

6. Килимът от вълна може леко да се разпрашава в началото – това е естествена особеност на този материал. Въпреки това Ви уверяваме, че това по никакъв начин не е вредно. За да ускорите края на разпрашаването, трябва да почиствате килима с прахосмукачка по-често от обикновено. Не може да се използва за тази цел прахосмукачка с накрайник с четка - това може да повреди структурата на килима.

7. Вълната като естествена суровина има своя характерна миризма, която се изпарява напълно с времето.

8. По време на употреба, вълната на килима се обръща в различни посоки, леко се деформира или износва. Следователно нюансите на килима могат леко да варират на различни места.

9. Не трябва да перете целия килим, тоест да го намокряте изцяло.

Акрилни / полиестерни килими:

1. За почистване на акрилен или полиестерен килим трябва да се използва само прахосмукачка без накрайник. Използването на четки или турбо четки ще увеличи разпрашаването на килима и може трайно да повреди продукта. Трябва да обърнете внимание и на мощността на засмукване на прахосмукачката – тя не трябва да е твърде висока.

2. Подобно на вълнения килим - акрилния също се разпрашва. Това е естествена характеристика, която преминава с времето.

3. Полиестерът и акрилът съхнат много бързо. Така че можете да използвате пара за отстраняване на дълбоките замърсявания.

4. Избягвайте намокрянето на килима и също така не препоръчваме да перете килима.

5. Отстранете всички замърсявания възможно най-скоро. В случай на мокри или по-големи петна, те могат да бъдат отстранени чрез метода шампониране.

Килими от коприна/изкуствена коприна/вискоза:

1. За да предотвратите избледняване на цвета, избягвайте да използвате килима на много слънчеви места.

2. Почиствайте само с продукти, предназначени за тази цел. Най-добрият метод за този тип влакна е да използвате прах за химическо чистене, който след това трябва да се почисти старателно с прахосмукачка или да се изтупа. Като алтернатива могат да се използват други меки почистващи препарати.

3. Ако килимът се намокри, изсушете го възможно най-бързо. Влагата, останала в него, ще предизвика размножаване на микроорганизми.

4. Не използвайте избелващи химикали, вискозните влакна не понасят този вид перилни препарати.

Полипропиленови килими:

1. Почиствайте килима си с прахосмукачка редовно, за да изглежда красив и мек. Използвайте за тази цел прахосмукачка без накрайник. Четката може да наруши или дори да повреди структурата на продукта.

2. В случай на по-големи петна, те могат да бъдат отстранени с химикали, предназначени за тази цел, но трябва да се избягва прекомерното намокряне. След мокро почистване килимът трябва да съхне приблизително 12 часа.

3. Полипропиленовите килими се почистват много лесно. Повечето замърсявания могат да се отстранят с разтвор на мек сапун и хладка вода.

Ако след закупуване на килим имате някакви съмнения как да го почиствате и поддържате, така че да запази красивия си вид и очакваните свойства дълги години – свържете се с нас. Ще се радваме да Ви посъветваме как най-добре да се грижите за него.