Модерни килими

Килимите и пътеките придават уют на интериора, декорират пространството и намаляват шума в помещението. Килимът якога разстилан почти върху цялата повърхност на пода, днес определено е с по-малки размери. Мек декоративен елемент, който може напълно да промени аранжировката. По-долу ще Ви посъветваме как подходящо да съчетаете килим или пътека с интериора в стаята.

Как да изберете килим и пътека?

Преди да научите повече за килимите и пътеки в съчетание с определен стил, ето няколко съвета, които ще Ви помогнат при избора. Първо, времето, когато килимите почти изцяло покриваха пода, отмина. В момента се използват по-малки модели - тяхната задача е, наред с други, да обозначават зони в помещението.

Килимът обаче не трябва да е твърде малък. Ако е поставен под мебелите, той трябва да стърчи извън мебелите. Обърнете специално внимание на това, когато избирате килим за трапезария под масата или за хол под дивана.

При избора на килим или пътека естетиката несъмнено е важна, но това не е всичко. Моделът shaggy, тоест с по-дълги косми, е подходящ за хола или спалнята. Килимите и пътеките с къс косъм са подходящи за трапезарията, коридора и детската стая, тъй като те са по-лесни за почистване. Неплъзгащата се основа е важна в детската спалня - тя гарантира безопасност.

Килимът може оптически да увеличи пространството, докато грешният избор може да го претовари. Ако стаята е наистина малка, изберете светли модели пътеки. Можете да изберете такива с и десени, но нека те са нежни - за малка стая подходящ десен са тесните ивици.

Килими и пътеки за модерен интериор

Модерният интериор се характеризира с приглушени цветове, геометрични форми и по-скоро икономия на аксесоари. Това обаче не означава, че трябва да се откажете от килима. Напротив! Правилно подбрания модел ще добави малко уют към модерната аранжировка, но в същото време няма да отнеме нейния минималистичен характер.

При модерната аранжировка има две основни стилистични решения при избора на килим или пътека. Можете да избирате сред монохромни модели - комбинацията от бяло и черно ще подчертае стила на интериора. Шарката трябва да е геометрична, може и с растителен мотив, в сиви цветове. Друго решение е да изберете килим, който с цвета си да е силен акцент в аранжировката. Ако целият интериор е декориран в спокойни цветове, изберете килим, който ще оживи пространството. Модел с геометричен десен, например ромбове и жълти елементи ще бъде перфектен!

Комбинацията от сиво и жълто също е чудесно решение за детската стая. Тези стаи отдавна вече не са необмислени, пълни с елементи в произволни, несъответстващи цветове. Ако искате да обзаведете модерна детска стая, изберете сиво-жълт килим с планински мотив.

Елегантни килими и пътеки за класическа аранжировка

В класическата аранжировка подходящи са сенчестите килим, които съчетават бежово със сиво и нежен син акцент. За елегантна кухня можете да използвате пътека. Противно на разбиранията, този мек елемент от интериора е подходящ също така за стая, изложена на замърсяване. Пътеката има къс косъм и лесно се почиства като нейната основа е препоръчително да не се хлъзга. За класически обзаведена кухня изберете кремав или кафяв модел, може да е сенчест и с леко забележим геометричен мотив.

Килими и пътеки за ретро интериор

Ретро интериорът е препратка към миналото благодарение на мебелите и декоративните елементи. В магазините за килими и пътеки потърсете сенчести модели, които включват бежово, сиво и тюркоазено. Подобен модел, но с добавка на топъл оранжев нюанс вместо син, можете да съчетаете с ретро аранжировка.

Бохо аранжировка в комбинация с килим или пътека

Бохо стилът е уютен, при него преобладават топлите цветове и не липсват зелени саксийни растения. В магазина за килими потърсете светли модели – бежови, може и сиви. Те могат да бъдат със старинен ефект и в геометрични десени.

Килими и пътеки в рустикален интериор

За рустикален интериор потърсете продукти в топли нюанси и земни цветове. Тук подходящи са пътеките, отнасящи се до винтидж стила, с ефект изхабяване, бежови или кафяви. Откажете се от моделите в интензивни цветове - пъстрите, ярки аксесоари не са характерни за рустикалния стил.