Какъв килим да изберете? Преглед на материите - естествени и синтетични платове

Правилно подбраният килим е практична и ефектна интериорна декорация. И така, какъв да изберете? Освен дизайна, много важен е и материалът от който е изработен килимът. Можем да избираме между синтетични и естествени влакна. Вижте какви свойства имат те!

Най-известните килими от естествени влакна са вълнените модели. Освен това има, например памучни и копринени. Сред синтетичните материали можем да намерим полипропилен, полиестер и вискоза. Тъй като килимите от изкуствени влакна все по-често изместват естествените (по-достъпни по отношение на цена, безопасни за алергици).

Полипропиленови килими – научете за техните предимства

Полипропиленът е един от най-здравите и универсални синтетични материали, тоест изкуствени. Не забравяйте обаче, че „изкуствено“ не означава непременно „по-лошо от естественото“. Полипропиленовите килими се отличават с висока устойчивост на триене. Лесно може да се поддържа тяхната чистота, затова изглеждат страхотно през дълго време. Освен това полипропиленът не гори, а се топи - така че може дори да се постави близо до камината. Важна информация за страдащите от алергии: материалът не е местообитание на бактерии, гъбички или молци.

Полипропиленовите килими са подходящи за интензивно използвани помещения, като хол, детска стая или кухня. Благодарение на тяхната устойчивост на повреда, влага и издръжливост на цвета, те могат да се използват дълги години.

Килими от други синтетични влакна

Синтетичните влакна не обхващат само полипропилен. Струва си да се обърне внимание и на полиамидните килими, чиито свойства са много сходни с тези на полипропилена. От друга страна, акрилните килими, както и полипропиленовите, идеално имитират вълната. Полиестерните килими също изглеждат като тези от естествени материи, освен това са меки и приятни на допир.

Също така си струва да обърнете внимание на вискозните килими. Вискозата е вид влакно, което е резултат от химическата обработка на целулозата, което се изразява в отлично качество. Противно на предишните примери, вискозните килими не са много приятни на допир, но компенсират този недостатък с други предимства, като висока устойчивост на мръсотия и прах. Можете да ги разпознаете и по интензивните им цветове. Благодарение на тези свойства, те са идеални за напр. коридор.

Вълнени килими - текстилна аристокрация

Когато става дума за вълнени килими, най-често изникват две асоциации: високо качество и комфорт. Точно така! Вълната е приятна на допир и мека, а в същото време еластична и издръжлива, благодарение на което килимът не се деформира. Вълнените килими ефективно предпазват от студа, а при големите килими позволяват правилно да регулирате нивото на влажност в интериора. Поради високото си качество, вълнените килими и други естествени килими често имат представителна функция - например в хола. Те са и приятен оазис на топлина в спалнята.

Струва си да не забравяте: за съжаление гъбичките и бактериите могат да се размножават във вълната. Ето защо вълнените килими не се препоръчват за страдащите от алергии.

Памучни килими

Друго естествено влакно, използвано в производството на килими, е памукът. Памучните килими имат антистатични свойства, тоест не се наелектризират и следователно не привличат прах. Отличават се и с висока устойчивост на замърсяване, така че може да се перат при по-висока температура. Памучните килими издържат дълго време, но и се износват по-бързо (напр. в сравнение с вълнените). Те често биват избирани, например, за оптически леки аранжировки в скандинавски стил, където царуват естествените материали.

Копринени килими

Сред килимите, изработени от естествени материи, копринените се считат за топ продукти. Те са много плътни и същевременно леки. Могат да бъдат разпознати по високия им блясък. Трябва да се има предвид, че коприната е единственото естествено влакно, което се препоръчва за страдащите от алергии. Копринените килими също така са устойчиви на замърсяване.